Lektion 2Hej igen!

Hoppas att du har övat ordentligt. Från början blir man väldigt trött i fingrarna. Spelar man mycket kan man till och med få blåsor. Men det går över. Det blir en härlig känsla när fingrarna börjar lyda. Det är inte bara musklerna som ska övas upp. Minst lika viktigt är det att nervbanorna är med på noterna (!), så att koordination och rörelser blir som man vill. Om du är helt nybörjare så är det bra att få veta att denna motorik kommer så småningom. Annars kan det kännas hopplöst. Många med dåligt självförtroende tror att de inte kommer att lära sig spela. Men alla med bra självförtroende klarar det. Så ge inte upp! Öva ordentligt varje dag så kommer också du över denna inlärningströskel. Förra kursbrevet hade mycket information, så därför ska vi i dag bara repetera och introducera två nya ackord.

Förra gången började vi med att stämma gitarren. Det är också en sak man måste öva lite på. Det är inget man kan direkt. Både hanterandet av gitarren och hörseln kommer att gå bättre och bättre för varje gång. Börja därför varje övningstillfälle med att kontrollera att gitarren stämmer.

Att stämma gitarren

Vi repeterar från förra gången: Släpp lite på strängen först, så att du sedan spänner upp den till rätt ton. Det är svårare att stämma ned en sträng. Skruva på stämskruven tills den riktiga tonen och strängens ton låter lika. Så här låter det. Du behöver någon säker ljudkälla att jämföra med. Till exempel ett stämt piano, keyboard, en stämgaffel, en stämpipa eller en stämapparat.

När du väl har fått en sträng att låta riktigt, så kan du stämma alla andra strängar efter den. Den följande metoden använder du också alltid för att finstämma strängarna inbördes. Om du trycker ned en sträng på band nr5 så ska den låta likadant som den närmast tunnare. Undantag är sträng 3 (G), som skall tryckas ned på band nr 4 för att låta som sträng 2 (H) (=B). Du får själv räkna ut vilken sträng du ska ändra på.

Tryck ned en sträng på markerat ställe. Då ska den och den närmast tunnare låta lika. Vilken du ska skruva på beror ju på vilken av dem som du är säker på redan är rätt.Nya ackord: A och E7

Denna vecka ska vi lära oss två nya ackord. Vi ska börja med ackorden A och E7. Från början håller vi A med ett extrafinger. Pekfingret (1) ska hållas på tredje strängen, första bandet för båda dessa ackord. Det är bra för nybörjaren att inte behöva flytta bort handen från greppbrädan i onödan.

Ackorden A och E7 håller vi från början så här:

A E7
Anders visar A och E7:

Ser du inget? Prova denna alternativa länk: A och E7


Ditt första ackordbyte blir mellan dessa ackord. Träna att byta mellan dem. Håll kvar pekfingret hela tiden. Spela två gånger med höger hand på alla strängarna med A. Byt ackord till E7. Spela två gånger likadant. Byt tillbaka till A. Två slag med A ñ byt - två slag med E7 osv. Försök att hålla takten även när du byter ackord.

Anders spelar två A och två E7


Öva mycket på detta till nästa gång, så kommer du att kunna spela med i vår första sång. Det var allt för i dag. Tänk på att öva helst en stund varje dag. Tröttheten i fingrarna kommer att gå över. Jag lovar!

Lycka till!
/Anders© Copyright 1996-2008 Anders Ullberg.