Hej och välkommen till gitarrkursen! Det här är det första kursbrevet av åtta. Du kommer att få ett nytt sådant här brev, när du har skickat in din utvärdering, som du får när du har haft lektionen i en vecka. Den här första gången blir det ganska mycket innehåll.
I dag ska vi titta på gitarren och gå igenom hur man stämmer den för att det ska gå att spela. Vi kommer också att hinna prova på att spela det första enkla ackordet.
När man spelar ska man sitta bekvämt. Vänster hand ska inte behöva användas mycket för att hålla gitarren på plats. En vanlig ställning är att man har vänster fot på en liten pall. Gitarrens kropp lutas mot vänster ben. Tummen ska hållas mitt bakom gitarrhalsen och fingertopparna trycks ned vinkelrätt mot strängarna.
Anders hälsar välkommen och visar hur man håller gitarren:
Ser du inget? Prova denna alternativa länk: Välkommen!
Att stämma gitarren
Varje sträng har en stämskruv. När man skruvar åt det ena hållet så spänns strängen mer och tonen blir högre (ljusare). Åt det andra hållet blir förstås strängen mindre spänd och får då en lägre ton (mörkare).
Att jämföra toner
Släpp lite på strängen först, så att du sedan spänner upp den till rätt ton. Skruva på stämskruven tills den riktiga tonen och strängens ton låter lika. Du behöver någon säker ljudkälla att jämföra med. Till exempel ett stämt piano, keyboard, en stämgaffel, en stämpipa eller en stämapparat. Om man har fått strängen för hårt spänd och vill släppa på den för att få en lägre ton, så måste man göra om stämningen. Visst går det att släppa strängen ner till rätt ton, men det är oftast säkrast att alltid spänna UPP till rätt ton. Man släpper alltså lite för mycket på strängen, för att sedan skruva UPP till rätt ton.
Man kan hitta rätt ton på några olika sätt:
1. Man jämför med en annan ton som man vet stämmer. Då är det bara att skruva tills det låter lika.
2. Man jämför med en annan sträng på gitarren som trycks ned på rätt ställe så att de två strängarna ska låta lika. 3. Man har en apparat som hör tonen och visar med en visare eller lampa när man kommit rätt. (Det finns människor som hör rätt ton också, de har så kallat absolut gehör. En fantastisk egenskap, men väldigt ovanlig.)
Stäm med stämgaffel
Anders stämmer med stämgaffel
Stäm med stämpipa
Anders stämmer efter en stämpipa:
Ser du inget? Prova denna alternativa länk: Stämpipa
Stäm med datorn
Om du har en mikrofon till datorn så kan du stämma med ett gratisprogram som du kan hämta här:
HÄR
Sen då?
När du väl har fått en sträng att låta riktigt, så kan du stämma alla andra strängar efter den. Den följande metoden använder du också alltid för att finstämma strängarna inbördes. Om du trycker ned en sträng på band nr5 så ska den låta likadant som den närmast tunnare. Undantag är sträng 3 (G), som skall tryckas ned på band nr 4 för att låta som sträng 2 (H) (=B). Du får själv räkna ut vilken sträng du ska skruva på:
Tryck ned en sträng på markerat ställe. Då ska den och den närmast tunnare låta lika. Vilken du ska skruva på beror ju på vilken av dem som du är säker på redan är rätt. Jag vet att denna beskrivning kan kräva tre händer, men det brukar lösa sig.
Anders stämmer genom att jämföra med närmaste sträng:
Om du har en mikrofon till datorn så kan du stämma med ett gratis program som du kan hämta här:
HÄR
Blir det fel ändå?
Det kan dyka upp problem om man t ex har nya strängar. De kommer att släppa efter och tappa stämningen den första tiden, så du får stämma om gitarren ganska ofta. Byt inte strängar strax före en konsert ;-). Billiga gitarrer kan kräva att man gör om stämningen några gånger, eftersom strängarnas spänning böjer halsen, så att den sträng du stämde först blir mindre spänd och därigenom lägre. Undvik alltså billiga gitarrer. Använd hellre dina pengar till en begagnad märkesgitarr än en ny av sämre kvalitet.
Verkar det svårt?
Ta det lugnt och öva vidare. Det var svårt för mig från början också. Efter några gånger kommer du in i det. Då har tekniken och framför allt gehöret tränats upp. Man kan ganska fort träna upp hörseln så att man kan avgöra om två toner låter lika, eller om någon av dem ska höjas eller sänkas.
Ackorddiagrammet
Vänster hands fingrar ska alltså tryckas ned vinkelrätt mot strängarna. Sätt fingret så nära bandstaven som möjligt, så blir det inte så jobbigt. Diagrammet är som en liten karta över gitarrens greppbräda. Den tjockaste strängen är längst till vänster och den tunnaste längst till höger. De tvärgående linjerna föreställer bandstavarna = de metallpinnar som sitter på greppbrädan. Prickarna visar var fingrarna ska tryckas ned på respektive sträng. Siffrorna anger vilket finger på vänster hand som ska trycka ned strängen.
Det första ackordet
Det första ackordet vi ska prova på heter E-moll. Det förkortas Em när man skriver det i noter. Tryck ned den fjärde och femte strängen på andra bandet. Vänster pekfinger på sträng 5 och vänster långfinger på sträng 4. Glöm inte att sitta avspänt och hålla tummen mitt på gitarrhalsens baksida.
Hur man spelar med höger hand
Det här första ackordet spelar vi lite enkelt. Ett slag med höger hand för varje siffra när vi räknar 1-2-3-4. Vi slår an alla strängar fritt från den tjockaste till den tunnaste. Ett sådant slag på varje fjärdedel (siffra). Använd bara fingrarna att spela med. Man kan ha ett plektrum (en liten plastbit) när man spelar så här, men det passar bäst till gitarrer med stålsträngar.
Anders spelar E-moll:
Ser du inget? Prova denna alternativa länk: E moll
Ja det var allt för denna gång. Hoppas att jag har förklarat tillräckligt tydligt. Glöm nu inte att öva en liten stund varje dag på det du lärt dig i dag. Om du aldrig har spelat gitarr förut, så behöver du öva upp muskler och nerver. Allt du lär dig nu kommer du ha användning av längre fram i kursen. Och det bästa av allt: Om du lär dig spela ett instrument så finns kunskaperna kvar resten av livet, även om du gör kortare och längre uppehåll. Så ge järnet nu och öva in grunderna ordentligt!
För dig som vill ha mer:
Om du tycker att detta inte är tillräckligt, så kan du redan nu börja öva på fler ackord HÄR
Under den kommande veckan kan du diskutera de här sakerna i mitt gitarrforum. Där kan du ställa frågor till andra deltagare.
Lycka till! Jag återkommer med ett nytt kursbrev om en vecka. /Anders